Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 21:21 - Атлантида
Автор: people Категория: История   
Прочетен: 1207 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.03.2010 16:23


    Атлантида е легендарна древна култура и континент, чието съществуване и местоположение все още не може да бъде определено. Първото известно споменаване е в диалозите Тимей и Критон на древногръцкия философ Платон, според който тя е унищожена от природно бедствие (вероятно земетресение или цунами) около 9000 години преди епохата, в която той живее.
    До този момент съществуват над 200 000 листа научна литература за Атлантида. В нея този мит се приема като измислица или като правдоподобен разказ за наистина съществуващо място унищожено от природните стихии. 
    Много предположения има за местонахожденията на Атлантида, но още не е изяснено къде всъщност се намира тя. Някои я поставят на Южния полюс, други на остров Тера, трети в Атлантическия океан, четвърти в Южна Америка, Средиземно море, Индийския и Тихия океан. Но така и не се разбира кой е прав.. Една от новите и доста подкрепяни тези принадлежи на Цангер, който определя Троя като Атлантида. Сравнявайки с разказа на Платон, Цангер открива изключителни прилики между историите на двете империи. Но дори тази теза все още не е окончателно приета.

    Според „Критий” древногръцките богове разделили земята, за да може всеки да притежава много. На Посейдон подходящо му бил завещан островът Атлантида, но потънал след земетресение и станал непроходима кална плитчина, която препятствала придвижването от Атлантическия океан до Средиземно море.
    Египтяни описват Атлантида като остров с ширина 700 км, състоящ се главно от планини в северните части и по брега и обграждаща равнина с правоъгълна форма на юг „простираща се в едната посока на три хиляди стадии (около 600 км), но на ширина вътрешната част е две хиляди стадии (около 400 км)”.

    Навътре на около 50 стадии от средата на южния бряг имало „не много висока планина, от която и да било страна”. Тук живеела местна жена, в която Посейдон се влюбил и която му родила пет двойки мъжки близнаци. Най-възрастният от тях -Атлас- бил законният владетел на целия остров и океана (днешния Атлантически океан). Братът-близнак на Атлас получил най-източната част от острова, чиято северна част е срещу Кадис, град в южна Испания. Останалите двойки близнаци „били обитателите и владетелите на различни острови в открито море”.
    Посейдон издълбал вътрешната планина, където живеела любимата му, под формата на дворец, който обградил с три кръгообразни рова с все по-голяма ширина- от една до три стадии, разделени от кръгове земя с пропорционален размер. Жителите на Атлантида построили мостове на север от планината, като направили път към останалата част на острова. Издълбали огромен канал към морето и успоредно на мостовете прокопали тунели в скалните кръгове, така че кораби да могат да стигат до града покрай планината. Всеки проход към града бил пазен от порти и кули, а стена обграждала всеки от градските кръгове. Самите стени били построени от червени, бели и черни скали, които били извадени от рововете и били покрити съответно с месинг,калай и смес от други метали.

Според Критий 9 000 години преди рождението му, избухнала война между тези, които живеели отвъд колоните на Херкулес, и тези, които живеели зад тях. Жителите на Атлантида били завладели Средиземноморието чак до Египет.



Тагове:   Атлантида,


Гласувай:
2



Следващ постинг

1. whitepigeon - Научих подробности, които не зн...
13.03.2010 21:32
Научих подробности, които не знаех. Благодаря !
Интересен исторически блог се очертава май... ;-)
Успех :-)
цитирай
2. people - определено атлантида е заинтре...
13.03.2010 21:35
определено атлантида е заинтригуваща тема, мерси за думите :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: people
Категория: Технологии
Прочетен: 51670
Постинги: 19
Коментари: 22
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930